21 Eylül 2010 Salı

Acılaşmak..


Bir kitap okumaktayım sonuna yaklaştım.. Ama bitirmeden yazmak istedim. Kitabın adı Veronika ölmek istiyor. Yazarı Paulo Coelho şu ünlü Simyacı kitabının da yazarı. Veronika güzel ama rutin hayatı sonucu intihara kalkışıyor. Derdi yok tasası yok ama ölmek istiyor. Kitapta buna 'acılaşmak' deniliyor. İnsanın kendi istediklerini yapamaması herkese ayak uydurmaya çalışması 'elalem ne der' leri çok düşünmesi sebeplerinden çıkarmış 'acılaşmak'.. Toplumdaki benzerlere benzemek için kendimizi yok edermişiz. Toplumda belli kurallar vardır belli kabullenilmişlikler.. Bunun dışına çıkanlara iyi bakılmaz biliyoruz. Tanrının doğadaki yaprakların tekini bile benzer yaratmadığını varsayarsak topluma uyma çabası doğanın dengesini bozuyor bunlar kitapta söyleniyor ve çok doğru tespitler.. Birde veronika vardı hani ölmek isteyen.. O da ölemiyor ama tekrar öleceğini bilerek yaşıyor.. Onun öleceğini bilmesine rağmen sonradan hayata tutunması diğerlerine ders oluyor. Sonuna doğru başka bi kahramanada yer verdi kitap. Aslında bir kaç kahraman yer almakta ama Eduard 'Cennet Görüntüleri' ile ayrı bir anlam katmış kitaba.. Cennet görüntülerini benim algılayışım şu şekilde oldu ' Herkesin kendi yolunu çizmesi ve bundan vazgeçirilmeme uğruna verdiği savaş'. Eduard bunu başarabilenleri tabloya yansıtmaya çalıştı. Bizler bunu başarabilsek bile çok büyük beklentiler içine girmemeliyiz.. Eduard gibi bizi anlayan biri bile çıkmayabilir.. Çünkü aslında sadece kendimiz için yaşıyoruz..

5 yorum:

  1. güzel bir yazı... Bu kitabı lisedeyken rehber hocamız tavsiye etmişti :) bitirmeden bıraktım iyi bir kitap fakat sevemedim :(

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler , lisedeyken kitaptaki karamsarlık ağır gelmiş olabilir. Zaman geçtikçe bu duyguları herhangi birinde tanımış veya kendimiz tatmış oluyoruz. Kitaba bir şans daha verebilirsiniz :)

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Bu kitabi en kisa zamanda okuyacagim.

    YanıtlaSil